ES TV 2019

A Mosolyhét fogalma mostanra azt jelenti Vácon: elkezdődött a szünidő! A népszerű tábor története 17 évvel ezelőtt indult, amikor a vakáció első napjaiban pár csellengő deákvári fiatalnak próbált értelmes nyári elfoglaltságot találni a váci baptista lelkész, Meláth Attila. Mára a kezdeményezésből az ország egyik legnagyobb, profin megszervezett ingyenes diáktábora lett.

A Mosolyhéten mindenki részt vehet, az internetes regisztráció során idén is mindössze pár napra volt szükség, hogy a jelentkezők száma elérje a 320 főt. Ezen a héten öt napon keresztül ismét a Petőfi iskola ad otthont a népszerű napközis tábornak.

A Mosolyhét honlapjára naponta kerülnek fel a gyerekekről és a programokról készített fotók és kisfilmek, így a szülők naprakészen nyomon követhetik csemetéik szórakozását, sőt az is kiderül, hogy például a keddi ebéd erőleves volt csigatésztával és bácskai rizseshús kovászos uborkával. Az önkormányzat és a váci baptista gyülekezet támogatása mellett főleg önkéntesek és szponzorok segítségével működik a tábor, amelynek programjait Meláth Attila lelkész csiszolgatja kis csapatával évről-évre egyre tökéletesebbre. A résztvevőknek ingyenes, és teljes ellátást biztosító napközi elsősorban az általános iskolások alsó tagozatának biztosít egy héten keresztül tartalmas időtöltést. A szervezők minden évben ügyelnek arra, hogy a gyerekek közül mindenki találjon kedvére való elfoglaltságot. A táborozó gyerekek 6- és 13 év közöttiek, de ezen kívül semmilyen kikötés nincs a jelentkezők felé. 

Meláth Attila baptista lelkész 

Minden évben jönnek olyan gyerekek a városból, akik sajátos nevelési igényűek, vagy éppen valamilyen fogyatékosságban különböznek a kortársaktól. De az a tapasztalatunk, hogy érzékenyítő programokkal, meg példaként is lehet hasznosan integrálni mondjuk egy siketnéma kisfiút, aki ugyanúgy tud focizni, mint a többiek, csak ő általában kapus szokott lenni és akkor nem kell passzolnia. Vagy olyan sajátos nevelési igényű kislányok, kisfiúk, akik nagyon szép dolgokat tudnak készíteni a kézműves foglalkozásokon. 

A 320 gyerek egésznapos felügyelete embert próbáló feladat. A Mosolyhéten önkéntes segítők és öregdiákok is dolgoznak azon, hogy a táborozók egy percig se unatkozzanak. Legendássá vált az ebéd utáni csokieső, de népszerűek a sportversenyek, a kézműves foglalkozások és a bibliai történetek ugyanúgy, mint az ugrálóvár, vagy a daltanítás, ami mellé még koreográfiát is készítenek a gyerekek. A táborban a 3-5. osztályos fiatalok teszik ki a létszám túlnyomó részét, de nemcsak váciak vannak itt, hanem a környező településekről is érkeztek diákok, akik szintén ingyenesen vehetnek részt a Mosolyhét programjain. A javarészt játékkal eltöltött szabadidő mellett a gyerekek minden nap meghallgathatnak egy bibliai történetet, amelyek minden esetben valamilyen pozitív emberi tulajdonságot mutatnak be.

Ha majd felnőttként bárhová kerülnek és meghallanak egy Pintér Béla számot, amit nagyon szeretnek ezek a gyerekek, vagy egyáltalán meghallanak egy déli harangszót, vagy valahol látnak templomajtót és az nyitva van, akkor ne viszolyogva elforduljanak, hanem adott esetben érdeklődően bemenjenek. Hát, ez a hosszú távú cél.

Meláth Attila kiemelte: természetesen a régóta kedvelt mindennapos csokieső, meg a jóidőben népszerű vízibomba sem marad el. A gyerekek étkeztetését az önkormányzat finanszírozza, az egyéb hozzávalók pedig a széleskörű civil összefogás eredményeként kerülnek a táborba- tette hozzá a Mosolyhét ötletgazdája. 

Forrás: ES TV