ES TV Online – 2007

Évekkel ezelőtt egy váci baptista lelkész látva a nyáron csak unatkozó gyerekeket arra gondolt, mi lenne, ha összehozná őket legalább néhány napra, a tartalmasabb időtöltés érdekében. Segítőket, szponzorokat keresett és hat évvel ezelőtt létrehozta az első mosolytábort, amelyen akkor nagyjából ötven szegényebb sorsú gyermek vehetett részt térítésmentesen. A vállalkozás, azóta sikertörténetté nőtte ki magát, idén 50 önkéntes segítővel 300 gyerek jutott ingyen egy hét napközbeni gondtalan együttléthez. A szervező, Meláth Attila jövőre tovább szeretné bővíteni a mosolytábor idejét és helyszíneit.

A mosolytábor sikere nem csak, hogy töretlen, hanem határait tekintve egyre inkább növekszik is. A kezdetekben néhány tíz gyermek jelentkezet a baptista lelkész táborába, most a hatodik évben ötven önkéntes felnőtt segítő szervezi a naponta mintegy 300 gyermek tartalmas időtöltését reggel 8-tól délután háromig.

Meláth Attila, baptista lelkész
„Tulajdonképpen nincs jelentkezés sem. Az első három évben volt jelentkezés de 60-70 gyerek jelentkezett és 200-an jöttek el. Ezt úgy kerültük el, hogy bevállaltuk az eseményt és mindenkinek azt mondtuk, hogy 250-300 gyerekre számítunk.”

A mosoly tábor a gyermekek számára ingyenes, amelyet egyébként nem csak a nehezebb sorsú családok vesznek igénybe. Nagyon sok szülőnek az is segítség, hogy munkába menet reggel beadhatja gyermekét, akik pedig a tapasztalatok szerint szívesen jönnek ide vissza.

S mi a legjobb ebben a táborban?

Nagy Mária és Kulcsár Kitti
„Kedvesek az emberek, szerető közösség van itt, mindenkivel egyformán bánnak, tanulunk a bibliáról és a kreatív foglakozások is érdekesek.”

És persze a labdás játékokon, a kézműves foglakozásokon, és a közös táncon kívül vetélkedők vannak, amelyeken a részvételt ajándékokkal jutalmazzák a szervezők. Meláth Attila a költségek fedezetét pályázatokból szerzi, de tapasztalata szerint a szponzorok is szívesebben támogatják a mosolyhetet, amikor megtudják, hogy gyerekekről van szó.

Meláth Attila:
„A segítők 95%-a Baptista Gyülekezet vonzáskörzetéhez tartozik, vagy tag, a tagok barátaiból kerülnek ki. Egész évben együtt vagyunk, és sok gyermekprogramot rendezünk. 5-6% önkéntes segítő elsősorban a Családsegítő Központ munkatársai, akik szintén várják ezt a hetet, akik úgy vannak, hogy „ Nahát ez m unkaidő” – mégis szívesen jönnek el, mert a gyerekek 20-25%-a szociálisan hátrányos helyzetű, és ők már ismerik őket.”

 

Forrás: ES Tv Online